
QUESTIONS ANSWERS

1

A Tenderer will not be awarded points for B-BBEE status 

level if it is indicated in the Tender documents that such a 

Tenderer intends sub-contracting more than 30% of the 

value of the contract to any other enterprise that does not 

qualify for at least the points that such a Tenderer qualifies 

for, unless the intended sub- contractor is an EME that has 

the capability and ability to execute the sub-contract (Item 

F.3.11.9 page 9).

This sub-contract differs with compulsory sub-

contracting on Regulation 9 of the 2017 

Preferential Procurement Regulation. It is 

intended to prevent fronting. The bidder can sub-

contract to any supplier, but B-BBEE points will 

only be allocated if the intended sub-contractor 

has the same or a higher B-BBEE than the main 

contractor or is an EME that has the capability to 

execute the subcontract. Bidders are advised to 

familiarize themselves Regulation 6 of the 2017 

Preferential Procurement Regulations

2

The Contractor is required to subcontract 30% of the 

contract value to local subcontractors and/or 51% to black 

woman owned companies, located within the Gauteng 

area only. The contractor will not be allowed to 

subcontract to companies related to them or their 

subsidiaries (Refer to Schedule T2.31)  (Item F.3.13 page 9)

This refers to  a compulsory subcontracting in 

terms of Regulation 9 of the 2017 Preferential 

Procurement Regulation. Bidders will be 

disqualified if the compulsory subcontracting is 

not met at the time of bidding. Subcontracting 

agreements should be attached at the time of 

bidding. 

In our opinion , Items 1 and 2 above contradict each other. 

Can you please kindly clarify There is no contradiction

3

The Contractor shall not sub-contract more than 25% of 

the Contract Price to another enterprise that does not 

have equal or higher (better) B-BBEE status level, unless 

the intended sub-contractor is an EME that has the 

capability and ability to execute the sub-contract (Item 1  

Page 68)

This does not relate to compulsory subcontracting 

in terms of Regulation 9 of Preferential 

Procurement Regulations 2017

4
The number of points listed on the Table on page 8 of the 

Tender Documents do not seem to be consistent with the 

80/20 system. Can you please clarify

The points will be converted to the 80/20 system. 

The bidders must claim the correct preference 

points on the SBD 6.1 attached on the bid 

document 


